COPD

Els

Dani

COPD

De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Een hele mond vol. In het Nederlands spreken we over een chronische obstructieve longziekte. Hieronder leest u wat het is en hoe we u bij deze ziekte kunnen bijstaan.

Wat is het?

COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Bij chronische bronchitis zijn de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen (de bronchiën) voortdurend ontstoken. Daardoor maakt het lichaam meer slijm aan en is ademhalen lastiger. Bij longemfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen er bij iedere ademhaling voor dat zuurstof in het bloed komt en afvalstoffen uit het bloed worden gehaald. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt. Dit kan benauwdheid veroorzaken. Bij beide aandoeningen krijgt het lichaam minder zuurstof binnen, wat sporten en zelfs dagelijks functioneren kan belemmeren. Mogelijke symptomen zijn:

  • Vermoeidheid
  • Benauwdheid
  • Vaak hoesten
  • Kortademigheid bij inspanning en eventueel in rust

Door deze klachten gaat sporten, en soms normaal bewegen, dus moeilijker. Soms worden inspanningen daardoor vermeden. Met als gevolg dat de conditie en spierkracht verder achteruitgaan. Hierdoor treden de klachten nóg sneller op bij inspanning. Een vicieuze cirkel dus.

 Waaruit bestaat de fysiotherapeutische behandeling?

COPD is niet te genezen, maar het is wel draaglijker te maken. Getrainde spieren hebben minder zuurstof nodig en de juiste beweging helpt u dus aan een betere kwaliteit van leven. De fysiotherapeut kan daarbij helpen.
Allereerst wordt er een intake gedaan, dat bestaat uit een kennismakingsgesprek en een lichamelijk onderzoek, waaronder bijvoorbeeld ook een conditietest valt. Zorg dat u bij de intake alle formulieren meeneemt die u van uw specialist heeft gekregen. Op basis van de informatie van uw specialist, de resultaten van het fysiotherapeutisch onderzoek en uw persoonlijke doelen, stelt uw fysiotherapeut samen met u het behandelplan op. De behandeling bestaat vaak uit training van conditie en spierkracht, oefeningen om beter te kunnen ademhalen en het opstellen van een oefenprogramma voor thuis. Als andere fysieke problemen uw longtherapie belemmeren, worden die natuurlijk ook aangepakt.

Vergoeding

Met een verwijzing van uw specialist komt u in aanmerking voor een vergoeding van uw COPD-behandelingen vanuit de basisverzekering. Hoeveel sessies u vergoed krijgt, hangt af van uw COPD-profiel en uw symptoomlast. Als u in profiel 1 of 2 zit, bent u nog relatief fit. Heeft u één van deze profielen en wilt u tóch sporten onder begeleiding, dan kan dat via Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). In onze praktijken kunt u daarvoor (vooralsnog) niet terecht. Heeft u profiel 3, 4 of 5? Dan kunt u wel bij ons terecht.

Afspraak

Laat uw afspraak inplannen bij Eva of Els, zij zijn namelijk onze COPD-specialisten. Ze hebben de relevante kennis paraat en weten ook precies hoe ze het behandelplan moeten aanpassen bij evt. nevenaandoeningen zoals diabetes, corona of hartproblemen. Ook herkennen zij wanneer het tijd wordt om een psycholoog of diëtist in te schakelen. Beide disciplines zijn aanwezig in ons multidisciplinaire gezondheidscentrum aan de Walramstraat. Voor de fysiotherapie-afspraken kunt u zowel op de Walramstraat als op de Dorpstraat terecht.